Most na Soči — Kaj se skriva v jezeru?

Click here for an English version of this text

Most na Soči je prikupno mestece na skalnatem grebenu nad sotočjem Soče in Idrijce. V osrčju leži smaragdno jezero, dva bregova pa povezuje star, zaobljen most. Jezero, ki se šopiri v  barvnih odtenkih Soče in je obdano s sklonjenimi vrbami, je prepoznavni adut kraja. Mir in mehkoba. Postanek reke Soče, mediteranska siesta poti proti morju. Na površju se dogaja življenje. Kajak, kanu, veseli ribiči in manj vesele ribe, ladja Lucija, plovne race in oprezni fotografi – privlačna sila vode v akciji. A mnogi obiskovalci se ne zavedajo, da je jezero sodoben dodatek naravni krajini. Kaj se torej skriva pod živahno poetiko na gladini?

Naravna Atlantida 

Most na Soči si težko predstavljamo brez jezera. Ironično, kajti več kot 80 let nazaj je bila podoba kraja popolnoma drugačna. Most na Soči je v preteklosti bdel na strmih skalnatih pobočjih nad strugama Soče in Idrijce.

Most na Soči
Race na jezeru, Most na Soči

Pod mostom se je namesto jezera razprostirala čudovita soteska in reke so tekle v svojem običajnem hitrem toku. Most je dobil svoje jezero šele leta 1938 z izgradnjo novega jezu.

Umetno akumulacijsko jezero je bilo zgrajeno v času italijanske okupacije za potrebe hidroelektrarne v Doblarju in tako je 80 hektarjev vode zalilo stara porečja. Korita so potonila. Podvodna skrivnost. Atlantida. Danes jih lahko občudujejo le potapljači in ribe. A na vsake toliko pokukajo na plano. Nazadnje se je to zgodilo leta 2018, ko so zaradi popravil elektrarne izpraznili jezero in na površju se je izrisala nekdanja podoba kraja.

Most nad izpraznjenim jezerom

Tri tisočletja Mosta na Soči

Dosegli smo dno, pa pojdimo še malo globlje. Medtem ko senca krvavih dogodkov iz prve svetovne vojne bdi nad zgodovino doline Soče, ob omembi Mosta na Soči vsak arheolog zastriže z ušesi. Zgodbe tega kraja namreč segajo daleč v prazgodovino.

Korita Soče, izpraznjeno jezero na Mostu na Soči

Lokacija je prava zakladnica izjemnih arheoloških najdb, kar Most na Soči uvršča med najpomembnejša prazgodovinska naselja v Evropi. Železnodobna metropola. Most je zaznamovalo odkritje velike nekropole iz starejše železne dobe z več kot 6500 grobišči. Odkritja iz pozne bronaste dobe in pa tja do rimskega obdobja so spremenila območje v kulturno krajino, polno zgodb o določenem času in družbi.

Med starimi grobovi, hišami, opremo in lokalnimi izdelki izstopa majhna lončena vaza. Na njej je prikazana sova med dvema oljčnimi vejami, ki simbolizira modrost. Ta nenavadna vaza je na Most najverjetneje pripotovala preko barantanj in trgovanj. Pametni sovi lahko sledimo po tematski poti Čez Most po modrost in skušamo vsrkati zgodbe tisočih let.

Pot okoli Mosta na Soči
Ladja Lucija na Mostu na Soči

Dotik hladne vode, streznitev, vrnitev v sedanjost. Jezero na Mostu na Soči je torej polno pripovedi in ugank zgodovine. Za boljši pogled se lahko povzpnemo na eno izmed razglednih točk in v odsevu gladine opazujemo odvijanje novih zgodb.

Pogled na Most na Soči iz Vogla

Razmišljate o obisku doline Soče? Ekipa Meeting Mountains ustvarja edinstvena, skrbno prilagojena doživetja za vse tiste, ki si želite kar najbolje izkoristiti svoj čas. Tukaj smo, da vam poiščemo nastanitev, ki vam bo pisana na kožo in vas popeljemo na najbolj skrite kotičke doline Soče. Združujemo naravo, aktivnosti, kulinarična doživetja in pristno lokalno kulturo. S pravo kombinacijo in osebnim pristopom za vas ustvarimo nepozabne trenutke. Imate kakšno vprašanje? Povežite se z Johannesom, našim  ustanoviteljem, ali rezervirajte 30-minutni brezplačni sestanek za posvet.

Če želite ostati v stiku z Meeting Mountains in prejemati novice ter prihodne blog objave, kliknite tukaj! Hvala vam.

Previous
Previous

Reflections of a 'lake'

Next
Next

Karmen Koren - a girl who wants to save clothes