Od kod vse te miši?

Click here for an English version of this text

Usedli smo se poleg Mihe Miheliča, biologa, ki nam je razložil, zakaj je letos toliko miši. Razlog za skrb ali le še eno mišje leto?

Je naokoli res več miši kot običajno?
Ja, veliko več. Veliko mišjih mladičev je preživelo zimo, zaradi dobre zaloge hrane. Dobra zaloga hrane pa  je posledica plodne jesenske sezone. Sedaj  imamo miške vsepovsod.

Ali povzročajo škodo?
Miši lahko vstopijo v hleve, kleti ali celo v naše domove. Nekatere prenašajo bolezen, ki je škodljiva za ljudi, večinoma gre za virus mišje mrzlice. Ta se skriva v delcih mišjih iztrebkov in izločkov. Kadar se lotimo čiščenja, moramo biti previdni, saj lahko povzročimo še več škode. Z metlo namreč delce razpršimo po zraku, jih vdihnemo in zbolimo za boleznijo.

Kakšen je potek bolezeni?
Tresenje, mrzlica, visoka vročina, skratka simptomi podobni gripi. Bolezen napade jetra, potrebno je zdravljenje v bolnici. Bolezen ni življenjsko nevarna, razen če že imate druge pridružene bolezni. 

Ali bi zaradi miši morali piti manj vode iz reke Soče?
Ne, reka Soča ima tako velik obseg, da obstaja zgolj minimalno tveganje za okužbo preko pitja vode. 

Pa miši nameravajo ostati?
Miši so hrana za sove in kače. V naslednjem letu, zaradi večjega števila miši, lahko pričakujemo več sov in kač. To je običajen naravni proces. Rastline bodo v letošnji sezoni "utrujene", zato bo manj hrane za miši in zato bo tudi manj miši v naslednjem letu.

Nas mora zaradi povečanje števila miši kaj skrbeti?
Ne. Če živite tam, kjer se naokoli podi veliko miši, bodite previdni in pozorni na njihove iztrebke.. Danes ljudje nastavljajo strup za podgane in miši vsepovsod, ta pa lahko škoduje tudi drugim živalim. Če glodalec poje strup, nato mačka ali sova pojesta miš, ko je ta še živa, lahko zaradi strupa plenilec pogine. 

Bi morali stremeti k temu, da ubijemo čim več miši?
Mislim, da bi se morali tisti, ki to počnejo, preprosto “skulirati” in svoj čas izkoristiti drugače. Pazite le, kako pometate po svoji okolici. Koga briga, če je naokoli veliko miši.

_DSC2519.jpg

Razmišljate o obisku doline Soče? Ekipa Meeting Mountains ustvarja edinstvena, skrbno prilagojena doživetja za vse tiste, ki si želite kar najbolje izkoristiti svoj čas. Tukaj smo, da vam poiščemo nastanitev, ki vam bo pisana na kožo in vas popeljemo na najbolj skrite kotičke doline Soče. Združujemo naravo, aktivnosti, kulinarična doživetja in pristno lokalno kulturo. S pravo kombinacijo in osebnim pristopom za vas ustvarimo nepozabne trenutke. Imate kakšno vprašanje? Povežite se z Johannesom, našim  ustanoviteljem, ali rezervirajte 30-minutni brezplačni sestanek za posvet.

Če želite ostati v stiku z Meeting Mountains in prejemati novice ter prihodne blog objave, kliknite tukaj! Hvala vam.

Johannes Bergfors

Johannes Bergfors is the founder of Meeting Mountains. In 2017 he was comfortable in a soft couch, behind a flaming pan and outside of a flying aircraft - but not sleeping in a tent. That needed to change and he moved to the Soča Valley.


Previous
Previous

Where did all the mice come from?

Next
Next

Reflections of a 'lake'