Na vrhu Svinjaka ali iskanje svinj v Svinjaku

Click here for an English version of this text

Svinjak je našpičena piramida, ki strumno bdi nad Bovcem. Ostra oblika hriba imenitno poveže Bovško kotlino in dodatno začini sliko mesteca. Njegova fotogeničnost in slikovita pozicija tik nad Bovcem zadostita večini radovednih oči. Hrib je posebej priročen za poletne turiste, ki v objektiv lovijo njegov vrh, kar iz vogalov barske mize. Lahko se odločite za žabjo perspektivo, lahko pa vas zasrbi pustolovski gen. Tisti, ki je že naše prednike vlekel ven iz cone udobja, novim odkritjem naproti. Ta gen te odlepi s stola, zatisne vezalke na pohodniških čevljih in te požene proti samemu vrhu Svinjaka, v lov za novimi perspektivami. Na vrhu so namreč gneče manjše, razgledi lepši in pivo slajše!

Svinjak, located in the Soca Valley, Slovenia rises behind a summer flower meadow

Se komu svita o svinjah?

Zakaj je tako markanten hrib dobil tako« usrano« ime (brez zamere dragi prašički)? Izvor imena še vedno razburja jezikoslovne duše. Hrib poimenovan po blatnem habitatu, kjer prašiči pač počno prašičje stvari, ostaja zavit v mistiko. Lokalni modreci pravijo, da se imena ne sme jemati preveč dobesedno. Izviralo naj bi iz besede “svit”, ki ima svojo logično utemeljitev. Prvo jutranje sonce najprej izpostavi vrh Svinjaka in se lenobno spusti v dolino, kjer zazehajo prvi ptiči. Vse lepo in prav, a zakaj se gore potem ni preprosto prijelo ime “Svitnjak”? Mislim, da tukaj nekaj smrdi po blatu in da je par prašičev izpuščenih iz zgodbe. Da pa je kriza identitete tega nesrečneža še bolj popolna, ima Svinjak tudi vzdevek. Zaradi piramidaste oblike ga nekateri dramatično poimenujejo kar Bovški Matterhorn, čeprav je precej nižji od svojega švicarskega velikega brata. 

Mountain Svinjak, located in the Soca Valley, Slovenia rises over low winter mist

Čez drm in strm

Podvig na Svinjak (1653m) ne predstavlja pretirano velik časovni in fizični zalogaj. Vzpon s srečnim povratkom bo od človeka v normalni kondiciji zahteval približno pet ur življenja. Začetek poti se nahaja pri vasi Kal Koritnica, prvi vasi na poti iz Bovca proti Trenti. Njen prvi del vodi skozi gozd, ta pa je poln gozdnih anekdot, če le bolj na široko privzdignemo svoje veke. Za deblom vate zre zgrožena veverica, potem nastopi koza, ki te živega poliže; lepo osamljeno drevo na jasi je tudi svojevrstno tihožitje, ki popestri gozdno predstavo. Po prve pol ure pot postane strmejša. Iz gozdnega zaledja te počasi pripelje na kamnit greben, ki razcepi dolino na dva dela: dolino reke Soče in Koritnice.

Hiking trail to Svinjak, Bovec, Slovenia.
Stunning view over Bovec, Slovenia from mountain Svinjak. Author Katja Humar to the right.

Mehka gozdnata tla zamenjajo kamni in skale, nogam se v pomoč občasno pridružijo roke, drevesa nadomesti panoramski pogled. Po strmi in malce izpostavljeni poti se prebijemo na vrh. Da smo na pravem vrhu, potrdi kipec Aljaževega stolpa. Presenečenje? Razumem. Še vedno pomnim svoje otroško razočaranje, ko sem prvič obiskala vrh Svinjaka s svojo družino. Iz Bovške kotline vrh Svinjaka namreč izgleda kot dobro ošiljen svinčnik. V svoji otroški glavi se mi je izrisal prizor, v katerem sem na konici gore, na eni nogi lovila ravnotežje in se trudila, da ne bi zgrmela v eno izmed dolin. Po prihodu na vrh, kmalu postane jasno, da je vrh Svinjaka vse prej kot osamljena konica, temveč del gorskega grebena, ki se razteza vse do Bavškega Grintavca. Šok ublažijo čudoviti razgledi nad Bovško kotlino, okoliškimi vrhovi in turkizni odtenki Soče in Koritnice. Na tej točki napoči primeren trenutek, da se ustavimo in dobro vdihnemo vso čudo, ki ga je uspela izrezljati narava. V presunjenosti ne smemo pozabiti na izdih, saj je dihanje koristno tudi iz povsem življenjskih  razlogov. Dokazano.

PSX_20201018_095834.jpg
cute goat on trail to mount svinjak, slovenia.jpg
On top of mountain Svinjak, Soca Valley.jpg
A lonely tree on the trail to mountain Svinjak in the Soca Valley

Ovinek v zgodovino

Pri povratku je vredno narediti manjši ovinek in obiskati planino Čelo, kjer se nahaja muzej na prostem z dobro ohranjenimi topniškimi utrdbami iz časa prve svetovne vojne. Utrdbo je zgradila avstro-ogrska vojska leta 1915, da bi Bovec obranila pred italijanskimi napadi. Strateška pozicija omogoča pogled na celotno Bovško kotlino, Rombon in ostale gore. Ti ostanki so le eni izmed mnogih na Poti miru, ki povzema dinamično zgodovino Posočja. Razpršeni po obmejnih vrhovih nas opominjajo na človekovo minljivost in krvavo morijo, ki je močno zaznamovala prebivalce in kulturo doline Soče. Osupljiva narava, zgodovina in kultura; vse to je mogoče zajeti v enem vzponu na Svinjak. Svinja pa se še vedno izmika iz zgodbe.

Beautiful picture of mount Svinjak in the Soca Valley.
Katja Humar

Katja Humar is a Meeting Mountains blogger, a professional journalist with a passion for travel and photography. A lucky Soča Valley inhabitant.

Katja Humar je Meeting Mountains blogerka, novinarka, navdušenka nad potovanji ter fotografijo in srečna prebivalka Soške doline.

Contact Katja here.

Previous
Previous

Soča Sand Artist: Stanka Golob

Next
Next

On top of Svinjak; searching for pigs in the pigsty