Novice iz Posočja Dec 2020

Click here for an English version of this text

  • Virtualna tržnica s pestrim izborom lokalnih pridelkov tudi v Bovcu

  • Razvijanje zimske turistične ponudbe v Logu pod Mangartom

  • Tolminska občina participativni del proračuna daje v mlade roke

  • Posočje brez smeti

Mala Trznica Bovec

Virtualna tržnica s pestrim izborom lokalnih pridelkov tudi v Bovcu

BOVEC - Mala tržnica Bovec je virtualna tržnica, ki preko facebook strani neposredno povezuje lokalne ponudnike iz Slovenije in bovške odjemalce, ki si želijo lokalno pridelane hrane. Kmetije in odjemalci na spletni strani dnevno objavljajo ponudbo in povpraševanje. Ko se za določen pridelek zbere dovolj interesentov, ponudniki organizirajo transport in prevzemne točke. Domače pridelke je sedaj mogoče dobiti tudi v Bovcu. 

Bovška tržnica se je zgledovala po Mali tržnici Severne Primorske, ki je nastala v času spomladanske samoizolacije. Med prvim “lockdownom” je bila večina tržnic zaprtih, zato se je ponudba lokalnih izdelkov preselila na splet. Maja Zorč, administratorka spletne strani Mala tržnica Bovec, pravi, da je platforma nastala spontano: “Vse se je začelo z jagodami. Sama sem že nekaj časa spremljala podobno skupino Severne Primorske in žalostno gledala vso to pestro ponudbo, ki naše oddaljene občine ni dosegla. Nihče namreč ne bo hodil v Bovec za tistih par kilogramov, ki bi jih naročila sama. Nato pa sem zasledila gospo iz Brd, ki je ponujala ekološke jagode. Obožujem jagode, zato sem vzpostavila stik z gospo in začela z iskanjem drugih interesentov v okolici.” Zanimanje je bilo izjemno. 

Zaradi lažje organizacije je ustvarila skupino na Facebooku. “Ker so bile domače jagode res dobre, se je glas hitro razširil po celem Bovcu in število oseb v skupini je začelo naraščati,” je dejala Maja. Sedaj ima skupina preko 400 članov, povečuje se tudi število lokalnih ponudnikov, ki prihajajo iz celotne Primorske in ponujajo sveže, ekološke izdelke. Ponudba je raznolika: vse od sezonskega sadja in zelenjave, pa do medu, domačih mesnih in mlečnih izdelkov, olja, kisa, itd. Mala tržnica je s povezovanjem prebivalcev občine in lokalnih ponudnikov naredila prvi korak k ozaveščanju o neprecenljivi vrednosti domačih sezonskih pridelkov, o vloženem trudu kmetov, ki pridelujejo in transportirajo kakovostne, polnovredne pridelke ter o pomenu lokalne samooskrbe.  

Log pod Mangartom ski resort 2020.

Razvijanje zimske turistične ponudbe v Logu pod Mangartom 

LOG POD MANGARTOM - Septembra se je na smučišču Encijan pričela gradnja zadrževalnika za vodo za zasneževanje smučišča Encijan. Pobudo za izgradnjo je podala lokalna krajevna skupnost, gradnjo pa je financirala Mangrt Razvojna zadruga. “Smučišče ima svoj sistem za umetno zasneževanje že od samega začetka delovanja, vendar zaradi pregrete vode iz vodotoka Roja - vode, ki je tekla iz rudnika Rabelj - to nikoli ni delovalo optimalno. Edina trajna rešitev je bila izgradnja zadrževalnika, ki bo omogočal zadostne količine dovolj hladne vode, da bo možno smučišče zasnežiti v čim krajšem času. Seveda pa je zasneževanje odvisno tudi od drugih dejavnikov kot so temperatura in vlažnost  zraka, črpalke za vodo, snežnih topov, ...” je povedal Branko Vidmar, predsednik Razvojne zadruge Log pod Mangartom. 

Projekt bo pomembno prispeval k nadaljnjemu razvoju družinskega smučišča Encijan in širše turistične ponudbe v Logu. Umetni sneg bi lahko znatno podaljšal turistično sezono, razvil smučišče in celotno turistično ponudbo dvignil na novo raven. “Trenutno je rezervoar v preizkusni fazi, če bo vreme primerno in temperatura dovolj nizka, bomo pričeli z zasneževanjem, smučišče pa bi lahko odprli že za božične praznike. Seveda je to odvisno tudi od celotne situacije z epidemijo,” je dejal Branko. 

Lastnik Encijan Apartments, Blaž Krštinc, je eden od pobudnikov projekta: “Poleg smučišča, ki je še posebej primerno za družine in tekaške proge, bi v prihodnje namestili reflektorje za nočno smuko in postaviti ski park, ki bi privabil mlade.” Razvoj smučišča bo spodbudil tudi zimsko gostinsko ponudbo. V ponovno odprtem gostišču Brunarica bodo ponujali hrano in pijačo, stole bodo postavili tudi zunanj, kjer bo mogoče uživati ob ognju in glasbenem dogajanju. “Ideja je, da bi se povezali in skozi leta razvili nekakšno letovišče, kjer bi ljudje lahko našli vse na enem mestu in uživali v Logu tudi pozimi. Res si želim ustvariti apres ski sceno. Ljudje bi se nasmučali, nato pa dan zaključili zunaj na terasi z glasbo, ob ognju, pijači., ..” je povedal Robin Hill, ki vodi restavracijo Brunarica. 

V sklopu nastanitve Encijan Apartments bodo zimsko idilo v Logu dodatno popestrili z zunanjo finsko savno in lesenim jacuzzijem z razgledom na Jerebico.

Tolmin youth project 2020

Tolminska občina participativni del proračuna daje v mlade roke

TOLMIN - Občina Tolmin v letu 2021 participativni del proračuna v višini 20.000 evrov namenja financiranju mladinskih projektov. Mlada pobuda je projekt, ki poziva vse mlade prebivalce tolminske občine, da predstavijo svoje ideje, aktivirajo svoj glas in s tem pripomorejo k razvoju ter viziji občine. “To je super projekt. Med mladimi je vzpodbudil kar nekaj debat in razmišljanj ter s tem spodbudil njihovo participacijo v lokalnem okolju. Mladi smo verjetno prvič videli, da tudi naše ideje štejejo. Občina pa je po drugi strani spoznala, da imamo tudi mi veliko dobrih zamisli, le vprašati nas je treba na pravi način. Apatičnost mladih je kar velik problem in takšne akcije zagotovo pripomorejo k večji angažiranosti in želji po soustvarjanju lokalnega okolja,” je dejala mlada občanka, Lara Batistuta. 

Mladi so sodelovali tudi pri izvedbi promocijske kampanje, ki je potekala preko družabnih omrežij. “K sodelovanju smo povabili predstavnike ciljne skupine, ki so v videih nastopili kot ambasadorji. Sproščen ton komunikacije je še dodatno povečal vidnost projekta,” je povedala Romina Gerbec iz Agencije 3PR, ki je poskrbela za oglaševanje. Da je bila pobuda med mladimi pozitivno sprejeta, je nakazalo tudi visoko število oddanih predlogov. 

Peter Kavčič, vodja delovne skupine in član izborne komisije, je bil nad odzivom prijetno presenečen. “Odločitev, da se letos participativni proračun nameni mladi populaciji, se je izkazala za pravo, saj so mladi predlagali kar 42 pobud. Za prvo izvedbo je to veliko,” je pojasnil. 

Čas za oddajo idej se je iztekel 22. novembra. Izbranih je bilo kar 28 projektov, ki so zadostili kriterijem. Izbrane pobude so raznolike: od prenov starih do postavitve novih športnih objektov in površin v Tolminu ter okoliških vaseh. Drugi predlogi so usmerjeni k podpori in obnovitvi lokalne kulture v občini; zagotovitvi prostorov za mladinska druženja in k organizaciji izobraževalnih delavnic. Na seznamu pa je tudi nekaj popolnoma unikatnih idej. 

V soboto, 19. decembra, bodo lahko vsi mladi s stalnim prebivališčem v občini Tolmin, stari od 15 do vključno 30 let, oddali elektronske glasove za najboljše tri pobude. Zmagovalni projekti bodo znani v prihajajočem letu. 

Tolmin zero waste project initiated 2020

Posočje brez smeti

POSOČJE - V novembru je skupina mladih, ki jih povezuje interes do okoljskih tem in trajnostnega načina življenja, ustvarila Facebook in Instagram stran Brezsmetno Posočje. Namen skupine je raziskovanje, informiranje, ozaveščanje in povezovanje lokalnega okolja. Na spletnih straneh objavljajo različne informacije, inovativne načine in ideje, ki prispevajo k zmanjševanju nepotrebnih odpadkov in pripomorejo k okolju bolj prijaznemu življenju posameznikov in skupnosti v Posočju. Poleg vsebin na družbenih omrežjih organizirajo tudi dogodke, ki so izobraževalne narave in ponujamo priložnost za pogovor o tej temi. 

V septembru so tako v Coworking Bazi v Tolminu gostili Barbaro Nemec, ustanoviteljico spletne trgovine z izdelki brez plastike Moja Cula, ki je predavala o osnovah življenja brez odpadkov. V prazničnih dneh decembra so na spletni strani Brezsmetno Posočje objavili unikatne izdelke posoških ustvarjalcev. Ročno izdelana ekološka darila lahko prevzamete v prostorih Coworking baze v Tolminu.  


Katja Humar

Katja Humar is a Meeting Mountains blogger, a professional journalist with a passion for travel and photography. A lucky Soča Valley inhabitant.

Katja Humar je Meeting Mountains blogerka, novinarka, navdušenka nad potovanji ter fotografijo in srečna prebivalka Soške doline.

Contact Katja here.

Previous
Previous

Zgodba o pozabljeni partizanski tiskarni

Next
Next

Soča Valley News Dec 2020