Smaragdnih sedem

 Vodne aktivnosti, ki jih morate preizkusiti to poletje

Click here for an English version of this text

Poletje. Vroče je. Zazreš se v reko. Kristalo čista in vabljiva. Skočiti ali ne, to je zdaj vprašanje. Premisliš in se odločiš za analitični pristop. Pomočiš nožni palec, malo te strese, vzame sapo in pospeši prekrvavitev. Soča –  reka, ki pusti vtis. Ni čudno, da so se na njeni gladini rodili vodni športi, ki poženejo kri po žilah in adrenalin iz nadledvične žleze. Pripravljeni na skok?

Skok iz cone udobja (foto: SportMix)

Skok iz cone udobja (foto: SportMix)

Rečne dogodivščine so zabaven način za raziskovanje doline Soče in pridobivanje novih perspektiv. Divje brzice in adrenalinska zabava ali miren dan na jezeru? Posočje ima vse. Za lažjo odločitev je pred vami sedem vodnih aktivnosti, ki jih morate preizkusiti to poletje:

1: Rafting

Sveti gral vodnih športov naše doline. Primeren za vse pustolovce, ki si želijo spustiti po turkizni žili in si ogledati dolino iz rečne perspektive. Ne pozabite v isti čoln zvleči tudi svoje najljubše “kompanjone”. Skupaj z vodnikom boste prečkali brzice in s skupnimi močmi vijugali mimo skal do izstopnega mesta. Timski duh, energija, zabava in adrenalin – vse v objemu neokrnjene narave.

Rafting po Soči (foto: SportMix)

Rafting po Soči (foto: SportMix)

Teamwork v akciji (foto: SportMix)

Teamwork v akciji (foto: SportMix)

2: Tubanje

Floating tube ali za lažje razumevanje – lebdeči krof. Ne najdem namreč ustreznega prevoda in po kratkem razmisleku bi stvar najlažje opisala kot napihljiv krof z luknjo v sredini – tak, kot ga tradicionalno jedo policaji v ameriških filmih.  Ta krof je odlično prevozno sredstvo, posebej, če si po aktivnem dnevu zaželite nekaj ne preveč fizično zahtevnega, a hkrati zabavnega. Skupaj z družino ali prijatelji se podajte na reko, vsak trdno v svojem krofu.  Prednost te sproščene aktivnosti je, da se lahko ustavite kjer koli, prisluhnete zanimivim rečnim zgodbam, skačete s skal in uživate na soncu.

Soča tubing ali krofanje (foto: Kata Avanture)

Soča tubing ali krofanje (foto: Kata Avanture)

3: Soteskanje

Globoko in do dna. Plazenje po gozdovih, drsenje po rečnih slapovih in pristanek v zelenih tolmunih – soteskanje. Nekaj kilometrov stran od Bovca, na severni strani podgorja Stola, se skriva prečudovit kanjon Sušec. Ta naravni pustolovski park je izjemno razgiban in poleg drsenja, skakanja in plavanja po tolmunih, omogoča edinstven pogled na sotesko. Bi radi še malo pospešili utrip? Podajte se na soteskanje v kanjon Fraterica in na osebni spisek doživetij dodajte še spust po 50 m visokem slapu - seveda z uporabo vrvi in v spremstvu najboljših vodnikov. Meeting Mountains priporočamo lokalno agencijo SportMix. Gre za prijazno družinsko podjetje, ki resnično lepo skrbi za svoje vodnike in goste.

Soteskanje (foto: SportMIx)

Soteskanje (foto: SportMIx)

Fraterica (foto: SportMix)

Fraterica (foto: SportMix)

4: Kajak

Dolina Soče je ena najbolj priljubljenih evropskih kajak destinacij. Kajak vam omogoči, da postanete eno z reko, sledite njenemu ritmu in dinamiki. Tehnično zahtevnejši odseki v dolino reke Soče privabljajo najboljše svetovne veslače. Super, kaj pa za navadne smrtnike? Brez skrbi in brez dileme. Uvod v kajak kulturo se začne na mirnejših odsekih reke pod ostrim očesom in spodbudnimi besedami izkušenih lokalnih vodičev. 

Kajak izlet (foto: SportMix)

Kajak izlet (foto: SportMix)

Kajakaši na turkizni Soči

5: Packraft

Vseeno iščete malo več stabilnosti, a enako mero zabave? Packraft je dobra alternativa kajaku. Packraft je napihljiv čoln za eno osebo, primeren tudi za veslanje na divjih vodah. Mehko se odbija od skal in je stabilnejši od običajnega trdega kajaka. Sedite, postanite kapitan rafta za eno osebo in zaveslajte v divjo vodo.

Packraft je še en način, kako se spustiti po brzicah Soče

6: Hydrospeed 

Če se želite še bolj zliti s tokom, zgrabite za hidrospeed, znan tudi kot rečni bob. S plavutmi na nogah, hydrospeedom v rokah in z malo kondicije boste lahko plavali v divjih vodah.

S hydrospeedom po Soči (foto: SportMix)

S hydrospeedom po Soči (foto: SportMix)

7: Sup

Malo bolj umirjeno? Prestopite na sup in graciozno odrinite v sončni zahod. Odkrivanje skrite soteske na Mostu na Soči, veslanje pod alpskimi vrhovi na Rabeljskem jezeru, izzivanje ravnotežja na valovih Soče – supanje zadosti želji po novih odkritjih, gibanju in sprostitvi. Primerno je za vse starosti in ne zahteva posebne športne pripravljenosti. Za intimno doživetje sledite pozitivnim vibracijam Bovec Sup-a, kjer vam bodo prijazni vodniki razložili osnove supanja in vas popeljali na izlet po alpskih gladinah. 

Supanje na Mostu na Soči (foto: Bovec Sup)

Supanje na Mostu na Soči (foto: Bovec Sup)

Supanje na brzicah Soče (foto: Bovec Sup)

Supanje na brzicah Soče (foto: Bovec Sup)

To je to – naših smaragdnih sedem. Predstavljajte si turkizno vodo pod in samo modro nebo nad sabo. Malce vas zamaje. Še enkrat dobro zatisnite oči in poletje bo tu. 

Mrzla voda Soče, Tolmin

Razmišljate o obisku doline Soče? Ekipa Meeting Mountains ustvarja edinstvena, skrbno prilagojena doživetja za vse tiste, ki si želite kar najbolje izkoristiti svoj čas. Tukaj smo, da vam poiščemo nastanitev, ki vam bo pisana na kožo in vas popeljemo na najbolj skrite kotičke doline Soče. Združujemo naravo, aktivnosti, kulinarična doživetja in pristno lokalno kulturo. S pravo kombinacijo in osebnim pristopom za vas ustvarimo nepozabne trenutke. Imate kakšno vprašanje? Povežite se z Johannesom, našim  ustanoviteljem, ali rezervirajte 30-minutni brezplačni sestanek za posvet.

Če želite ostati v stiku z Meeting Mountains in prejemati novice ter prihodne blog objave, kliknite tukaj! Hvala vam

Previous
Previous

7 ways to get wet in the Soča Valley

Next
Next

5 Reasons to Visit Soča Valley (Slovenia) This Summer